Koblížky

Koblížky zblízka

Myslím, že mám šanci vyhrát titul největšího jedlíka sladkostí v celé galaxii. Kdo by ale odolal božským koblížkům z pera Dity P.? Já rozhodně ne a ani ve snu by mě nenapadlo se o to pokoušet.

Zatím jsem zkoušela tři recepty na koblížky, ale tyhlety momentálně vedou. Jsou roztomilé, nadýchané, voňavé a jemné. Jsou tak nevinné, že si nikdy neuvědomím, kolik jich dokážu spořádat najednou, fakt hodně. Ale co, stejně jsou nejlepší čerstvé, tak jaképak schovávání na potom. Jak naprosto přesně popsala Dita P., tyhlety koblížky dokážou člověka vynést do oblak a to můžu potvrdit.

Nejdřív si připravím kvásek (čerstvé droždí nadrolím do hrnečku, přidám vlažné mléko, špetku cukru a nechám “nabobtnat”).

V míse utřu máslo se zbylým cukrem a postupně vtírám žloutky. Vznikne taková krásná žlutá pěna. Do ní přidám kvásek, rum, sůl, mouku a zbylé mléko. Důkladně vypracuju hladké a vláčné těsto, které potom popráším moukou, mísu přikryju utěrkou a nechám v teple kynout asi hodinku.

Z těsta potom vyválím asi centimetr vysokou placku. Vezmu si skleničku (průměr asi 5 cm) a na polovině těsta si naznačím kolečka. Z druhé poloviny těsta kolečka vykrájím. Na naznačená kolečka dám lžičkou doprostřed marmeládu (jakoukoliv, spíš hustou). Vykrojená kolečka dám na ta naznačená s marmeládou a teprve teď skleničkou obě kolečka najednou vykrojím. Okraje by měly být hezky spojené. Koblížky dám na utěrku, trochu ještě popráším moukou, přikryju druhou utěrkou a nechám ještě tak 15 minut kynout. Se zbytkem těsta pokračuju stejně až do té doby, než mi žádné nezbyde.

V hlubším menším kastrolu rozehřeju olej (hodně oleje, aby v něm koblížky mohly plavat) a opatrně do něj koblížky vkládám. Smažím je asi 2 minuty z jedné strany, pak je otočím a nechám smažit další dvě minuty. Celé by měly být hezky zlaté.

Hotové koblížky pokládám na papírové utěrky (vsákne se do nich přebytečný tuk). Ještě vlahé je přendám na mísu a popráším moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Koblížky zblízka

Koblížky

Jsou tak dobrý a voňavý a nadýchaný a jemný, že to nejde jinak, než je sníst hned.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 20 koblížků

Ingredients
  

  • 30 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g přírodního cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 40 g másla (změklého)
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • marmeláda (domácí, jakákoliv - na plnění)
  • olej (na smažení - hodně oleje)
  • moučkový cukr s vanilkou (na posypání)

Notes

Z tohoto množštví těsta jsem udělala 20 koblížků a dva malé uzlíky, které jsem usmažila jen tak bez náplně (z posledního zbytku těsta jsem udělala dva válečky, které jsem "zavázala" do uzlíku).
koblitky3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating