Šátečky s meruňkovou marmeládou

Tyhlety šátečky jsou vzpomínkou na léto, slunce, meruňky a oslavou té nejlepší meruňkové marmelády od mojí mámy. Naštěstí jí i letos udělala dost a tak mi bude zlepšovat náladu i v nadcházejících obdobích – ať už na křupavém víkendovém toustu, čerstvém krajíci kváskového chleba nebo právě v šátečcích. Kombinace křehkého tvarohového těsta a jemně navinulé chuti meruňkové marmelády je senzační. Šátečky s meruňkovou marmeládou peču často, nejradši je mám  trochu odleželé, pokud je Tom nesní dřív :-).

Ve větší míse smíchám mouku, tvaroh, máslo a vypracuju těsto, které dám asi na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím si v malé misce nebo hrnečku rozšlehám vejce s mlékem, rozehřeju troubu na 200°C a na dva plechy rozprostřu pečící papír.

Těsto rozdělím na 3 díly (lépe se mi pracuje s menším množstvím těsta) a postupně rozválím a vykrajuju kolečka asi 7 cm v průměru (používám skleničku). Doprostřed dám malou lžičku marmelády, kolečko těsta “přeložím” napůl a vidličkou spojím. Díky vidličce vzniknou takové hezké vroubky. Šátečky přenesu na plech, potřu připraveným vajíčkem a  šoupnu na 15 – 20 minut do trouby. Už na 15. minutě raději kontroluju. Šátečky by měly mít hezkou nazlátlou barvu. Ještě vlažné je popráším moučkovým cukrem.

Šátečky s meruňkovou marmeládou

Voňavé šátečky z tvarohového těsta s domácí meruňkovou marmeládou od mojí mámy
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 18 šátečků

Ingredients
  

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g tvarohu měkkého, polotučného
  • 125 g másla změklého
  • meruňková marmeláda
  • 1 vejce na potření šátečků
  • 2 lžíce mléka na potření šátečků
  • moučkový cukr

Notes

Domácí meruňková marmeláda od mojí mámy je nej :)!
marmelada small nova

6 comments

  1. Vypada to super a urcite i chutna, brzy vyzkousim!!!

    Ale. Jako clovek, který sam vari domaci marmelady, FAKT nechapu soucasnou obsesi (foodbloggeru) se skleničkami Weck, které jsou (1) pekelne drahe, (2) blbe se zaviraji, (3) jeste blbeji se zaviraji, kdyz uz jsou otevrene a (4) ty kovove sponky vzdyzky poztracim a guma se mi od marmosky upatla. Ptam se s Karlem Smyczkem, PROC??? Co na nich všichni sakra vidi?

    Sorry. Ale tasticky bravo.

    1. Klára Petříková

      Díky moc za zprávu. Jsem moc ráda, že se Vám šátečky líbí. Určitě vyzkoušejte, jsou fakt skvělý :-)!

      Ke skleničkám Weck mám jednoduchou odpověď – prostě se mi líbí :-) a na fotce vypadají rozhodně líp, než klasický zavařovačky, ve kterých domácí marmelády od mojí mámy dostávám. Mám jen dvě a dostala jsem je darem, byly v nich parádní marmošky od Blanky Milfaitové. Teď mám v jedný meruňkovou a v druhý jahodovou :-).

      1. Ha, i já je mam po marmoskach od Blanky M. Ale letos jsem si nakoupila tyto http://bit.ly/1LlTxdb a spokojenost naprosta. Wecku mam doma asi 10 a stvou me neskutecne : )

        Nojo, krasne asi jsou.

        1. Klára Petříková

          Díky moc za tip na skleničky :-)! Ty své dvě od Weck ale stejně nedám a příští rok si je nechám během mámina marmeládového šílenství opět naplnit, ať jsou jakkoliv nepraktické :-).

        2. No, já celý rok schovávám skleničky od opočenských jogurtů nebo od jogurtů Grand moravia, mám to zadarmo, jsou šroubovací a skvělý!

  2. Michaela křížová

    Jsou vynikající, i když mi všechny vytekly. Jak to děláte, že Vám marmeláda zůstane uvnitř!?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating